tirsdag, juni 21, 2011

Solhverv - i dag d. 21. juni er det sommersolhverv

Hvad er solhverv egentlig, og hvorfor er det sommersolhverv i dag? Sådan kan man spørge sig selv, men det er egentlig ganske enkelt. Modsat så mange andre "højtider", så er solhverv direkte bestemt af moder natur. Solhverv har nemlig alt sammen noget at gøre med jordens bane og rotation, og så er der jo ikke noget at sige mod det.

Solhverv er den dag hvor dagen er længst. Det vil med andre ord sige, at solhverv er den dag hvor vi kan opleve mest solskin. Bor man f.eks. på Grønland kan man derfor regne med et 24 timer langt døgn som sædvanlig, men hvor man under solhverv vil opleve solskin i alle 24 timer.

Udover solhverv, der egentlig hedder juni solhverv, eller sommersolhverv, er der også december solhverv, marts jævndøgn, og september jævndøgn. Den skarpe matematiker vil kunne se, at der er et halvt år mellem hver.

Men hvordan fejrer man egentlig solhverv? Tja. Det gør man vel egentlig ikke rigtigt. Så lad os lade være med at fejre solhverv, men i stedet være glade for at vi har det, så vi kan få en masse solskin. Længe leve solhverv!

1 kommentar: